De Utrechtse Studenten Cantorij is het Universiteitskamerkoor van Utrecht. Het is een hecht kamerkoor waar enthousiasme en passie gecombineerd worden met ambitie en kwaliteit. De Utrechtse Studenten Cantorij werd op 9 november 1964 opgericht door dirigent Jaap Hillen. De koortraditie van de Universiteit Utrecht kan teruggevoerd worden tot 1636, toen deze alom bekende Europese universiteit werd gesticht en er een curriculum koorzang werd ingevoerd.

Het repertoire van het koor is kleurrijk en divers, en omvat muziek in verschillende stijlen uit bijna alle periodes, van Renaissance en Barok tot twintigste-eeuws en pas geschreven. Elk jaar voert de Utrechtse Studenten Cantorij tenminste twee verschillende programma’s uit, die telkens nieuwe thema’s en uitdagingen bieden. Bovendien wordt regelmatig speciaal voor de Cantorij nieuw werk gecomponeerd en voert het koor vaak Nederlandse muziek uit. Deze composities zijn door bekende Nederlandse componisten, maar een samenwerking met de compositieafdeling van het Utrechts Conservatorium (HKU) zorgt bovendien bijna elk project voor nieuw werk van aanstormend talent. 

Een dergelijk gevarieerd repertoire, gezongen in vele talen, vraagt om technisch kunnen en muzikaal talent. Deze kwaliteiten zijn met de jaren verder ontwikkeld onder leiding van dirigenten als Jaap Hillen, Harold Lenselink, Dirkjan Horringa, Beni Csillag en, sinds juni 2009, Fokko Oldenhuis.

Repetities: dinsdag 20.30-23.00 uur
Repetitielocatie: Parnassos Cultuurcentrum, 0.24
Toetreding: na auditie
E-mail: secretaris@uscantorij.nl
Internet: www.uscantorij.nl